Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pan Ki-mun blahopřál Trumpovi, připomněl nutnost boje proti klimatickým změnám

Pan Ki-mun /šéf OSN/ a Vladimir Putin v OSN
Pan Ki-mun /šéf OSN/ a Vladimir Putin v OSN
Foto: unmultimedia.org

New York – Ke gratulantem, kteří blahopřejí Donaldu Trumpovi k vítězství, se přidal také generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Jedním dechem ale připomněl, že se OSN na Spojené státy spoléhá. Jeho slova cituje agentura AFP.

Šéf OSN vyzval USA, aby pokračovaly v mezinárodní spolupráci, včetně boje proti klimatickým změnám a proti porušování lidských práv. „OSN spoléhá na novou (americkou) administrativu, že posílí mezinárodní spolupráci ve chvíli, kdy dohromady pracujeme na podpoře společných hodnot, v boji proti klimatickým změnám a na podpoře lidských práv," uvedl.

Pan Ki-mun ocenil i poraženou demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. „Je mocným symbolem rovnoprávnosti žen a nepochybuji, že nadále bude k naší práci přispívat," řekl na účet demokratky.

„Lidé všude na světě hledí na Spojené státy s nadějí, že použijí svou mimořádnou moc k pozvednutí lidstva a k práci pro společné dobro," dodal dosluhující šéf OSN podle agentury Reuters.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Donald Trump Pan Ki-mun

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy