Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teherán opět překročil limit pro jaderný materiál, upozorňuje MAAE

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád navštívil centrumvý zkumné zařízení v Natanzu zařízení, které slouží na obohacování uranu.
Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád navštívil centrumvý zkumné zařízení v Natanzu zařízení, které slouží na obohacování uranu.
Foto: The Washington Post

Vídeň - Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) uvedla, že Írán letos už podruhé nesplnil podmínky z loňské dohody o svém jaderném programu. Agentura poukazuje, že vlastní 130,1 tuny těžké vody, povoleno má však jen 130 tun.

MAAE na problém poukázala jen několik hodin po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Trump přitom v kampani loňskou dohodu kritizoval.

Těžká voda se používá v jaderných technologiích, slouží jako moderátor v těžkovodních reaktorech. MAAE tvrdí, že v prvním případě Írán letos povolené množství překročil na 130,9 tuny a rychle se vrátil k normálu, aniž to vyvolalo kritiku.

Reuters teď cituje z nové zprávy, ve které, se uvádí, že generální ředitel MAAE 2. listopadu vyjádřil znepokojení týkající se íránských zásob těžké vody íránskému viceprezidentovi a předsedovi íránské organizace pro atomovou energii Alímu Akbarovi Sálehímu. Írán agenturu informoval, že v připravuje převoz pěti tun těžké vody mimo své území.

Íránský jaderný program vzbuzoval obavy z toho, že se země snaží energetickými technologiemi zamaskovat vývoj jaderné zbraně. Vyjednávání zůstala několik let neúspěšná, úspěšně je loni dokončila administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy. Trump dohodu označil za „nejhorší, jaká byla kdy vyjednána" a prohlásil, že hodlá kontrakt podrobit takové kontrole, že „Íránci nebudou mít šanci". Íránský prezident Hasan Rúhání dnes řekl, že Trump dohodu zvrátit nemůže.

MAAE zajišťuje kontrolu nad plněním dohody, kterou s Íránem uzavřely Spojené státy, Rusko, Británie, Francie, Čína a Německo. Teherán podle ní musel zpomalit svůj jaderný program výměnou za zrušení mezinárodních sankcí.

Témata:  Írán Mezinárodní agentura pro atomovou energii

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy