Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika je rozdělena, pod Trumpem se houpe židle, varuje deník

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

"Horečně jsme doufali, že nebudeme muset napsat úvodník vyjadřující náš názor na zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států," deklaruje server Los Angeles Times. Liberální kalifornský deník, který v předvolební kampani tvrdě útočil na republikánského kandidáta, přesto pro mnohé překvapivému volebnímu výsledku komentář redakce nakonec věnoval.

Těsně zvítězivší Trump se musí krotit

Trumpovo ohromující vítězství nad kandidátkou podporovanou deníkem, Hilary Clintonovou, neodpaří mnoho hlubokých obav, které měly redakce i miliony dalších Američanů z miliardářovy kompetence pro prezidentství, konstatuje Los Angeles Times. "Avšak staví ho do pozice s bezmeznou mocí a vlivem nad životy a živobytím 320 milionů lidí, kteří zde žijí (ve Spojených státech) a dá se tvrdit že i dalších 7 miliard lidí na planetě," zoufá si komentář. 

Z tohoto důvodu i Los Angeles Times přeje Trumpovi v prezidentství úspěch, stejně jako by učinil v případě vítězství Clintonové. Činí tak z důvodu, že chce, aby USA prosperovaly, případně, slovy zvoleného prezidenta, byly "opět velké".  

Kalifornský server však jasně deklaruje, že přetrvávají hluboké obavy z Trumpova charakteru, především jeho tendenci k šikaně a fanatismu, bezhlavosti a demagogickému stylu. "Pokud je nezkrotí, mohou být v následujících letech nebezpečné," varuje Los Angele Times. Stejně tak nadále nepodporuje většinu agendy, kterou Trump nastavil ve své polarizující a zlomyslné kampani.     

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Trumpovo těsné vítězství nelze dle úvodníku považovat za mandát, prosazovat jakoukoliv část této agendy, ať již jde o stavbu pohraniční zdi, další zkomplikování vstupu uprchlíků z válečných zón do USA či podkopání federální rozpočet daňovými škrty v řádech mnoha bilionů dolarů. "Ne pokud prakticky stejně voličů podpořilo kandidáta, který tyto myšlenky naplno odmítal," deklaruje liberální deník.     

Spíše, než aby se snažil prorazit takovým rozdělujícím programem, by se měl Trump pokusit spolu s těmi, kdo mu oponovali, nalézt společné cíle, které mohou začít Spojené státy sjednocovat a posouvat kupředu, navrhuje Los Angeles Times. Připomíná, že skuteční vůdci mobilizují lidi společnými cíli, jelikož pouze pokud se lidé shodnou na existenci problému, lze najít kompromisní cestu k jeho odstranění.     

Takové vůdcovství ale nebylo znakem Trumpovy kampaně, která namísto toho představovala zdlouhavé cvičení v rozhořčení, hněvu a obviňování, poukazuje prestižní deník. Dodává, že mnoho lidí bilo na poplach, když sledovalo, jak budoucí prezident ukazoval své nabubřelé ego, nebral v potaz pravdu a zaslepeně navrhoval zbrklé změny v zahraniční a obranné politice, například odmítal chránit spojence z NATO, pokud nezvýší své obranné rozpočty, či navrhoval vyzbrojit Japonsko a Jižní Koreu jadernými zbraněmi.   

Prezident má kde začít

"Tato země si nemůže dovolit danou verzi Donalda Trumpa v Bílém domě," varuje Los Angeles Times. Apeluje na budoucího prezidenta, aby byl opatrný a disciplinovaný, pokud to ovšem dokáže. Zda se Trump obklopí lidmi se zkušeností s vládnutím a střízlivým úsudkem, bude podle deníku klíčové, jelikož sám první vlastnost zcela postrádá a ukazuje jen velmi málo druhé uvedené.   

Při hledání společných témat by se Trump mohl zamyslet nad jednou zprávou, kterou letos vyslal voličům z obou stran politického spektra, totiž požadavkem na reformu financování prezidentských kampaní, soudí kalifornský server. Poukazuje, že voliči, kteří z Trumpa učinili republikánského kandidáta a ti, kterým se to téměř podařilo v případě Bernieho Sanderse v demokratickém táboře, považují politický systém za zkorumpovaný penězi nalitými do kampaní. "V jejich myslích je systém manipulován, nikoliv osvobozován soudními nařízeními a nefunkčními omezeními, která umožňují jistým zájmům utopit opoziční názory a lobbistům, zdá se, koupit si přístup k moci," vysvětluje úvodník.   

Jasným místem, kde by se v tomto mělo začít, je znemožnění anonymním dárcům utratit neomezené sumy v hotovosti na ovlivňování voličů, navrhuje Los Angeles Times. Konstatuje, že hlavní obhájci tohoto zdroje "černých peněz" jsou republikáni, kteří jej evidentně považují za svou výhodu, avšak Trump není součástí republikánského establishmentu, a nemusí tudíž hájit tuto klíčovou součást "zmanipulovaného" systému, proti němuž vystupoval.

"Každopádně, jakákoliv změna v pravidlech financování kampaně bude vyžadovat nesmírně kompromisní legislativní čin," naznačuje vlivný server. To samé soudí o nápravě hroutících se přistěhovaleckých zákonů, novém daňovém zákoníku, investic do infrastruktury, vytváření více manuálních pracovních míst, stimulaci ekonomického růstu či udržení ceny léků a zdravotního pojištění v mezích, jelikož USA jsou tak polarizované, že každý z těchto úkolů bude pro Kongres velmi těžký.   

Stát se prezidentem není jako převzít firmu a Trump nemůže vyhodit zákonodárce či voliče, kteří nestojí v šiku za ním, připomíná Los Angeles Times. Doporučuje, aby budoucí prezident odložil minulé rozdělující slogany, které ho vynesly do úřadu, a namísto nich usiloval o identifikaci společných amerických cílů. "Měl by začít financováním kampaně a od toho postupovat," uzavírá kalifornský deník.   

Témata:  USA Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy