Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Židovské osady prý nejsou pro Trumpa překážkou

Donald Trump láká voliče
Donald Trump láká voliče
Foto: YouTube

Jeruzalém/Damašek - Blízký poradce vítěze amerických prezidentských voleb Jason Greenblatt dnes řekl, že Donald Trump nevnímá židovské osady jako překážku pro dosažení míru mezi Izraelem a Palestinou. Opozice režimu Bašára Asada zaslala Trumpovi dopis, ve kterém ho žádá, aby zastavil krveprolévání v Sýrii.

Administrativa dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy Izrael za budování nových osad ostře kritizovala. Podle Greenblatta si Trump ale nemyslí, že by Washington měl rozšiřování židovských osad odsuzovat.

Ostrou reakci USA si naposledy vysloužily plány vlády premiéra Benjamina Netanjahua na novou etapu budování osady Šilo na Západním břehu. Podle Izraele ale nejde o nový projekt, a výstavba tak není v rozporu s Netanjahuovým slibem Obamovi. Jde prý totiž jen o rozšíření stávající osady, která je na půl cesty mezi Ramalláhem a Nábulusem.

Izraelský ministr pro vědu, techniku a vesmír Ofir Akunis dnes v reakci na Greenblattovo vyjádření navrhl, aby Izrael vzhledem k Trumpovu přístupu zahájil novou vlnu osidlování Západního břehu.

Trump v červenci v rozhovoru s listem The New York Times označil Obamovu politiku v Sýrii za šílenou a idiotskou, protože usiluje o politické řešení konfliktu dohodou se syrským režimem a zároveň buduje koalici proti Islámskému státu (IS).

"Přejeme si s vámi spolupracovat, abychom našli spravedlivé a rychlé řešení pro zastavení různých forem terorismu, včetně terorismu státního, jaký proti svému národu uplatňuje syrský režim," napsal dnes v dopise Trumpovi Rijád Hidžáb z vyjednávací komise HNC.

Témata:  Donald Trump Izrael Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy