Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecké novinářce Erdoganové hrozí doživotí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul – Doživotí pro známou novinářku Asli Erdoganovou žádá turecká prokuratura. Ženu podle agentury AFP viní z propagace terorismu.

Erdoganová pracovala pro istanbulský deník Özgür Gündem, který intenzivně informoval o kurdsko-tureckém konfliktu a jehož vydávání soud zakázal kvůli údajné podpoře Strany kurdských pracujících (PKK).

Vedle ní je obviněno dalších osm lidí, kterým hrozí doživotí a dlouholeté tresty. Datum procesu zatím nebylo stanoveno. Jde o novináře a členy vedení deníku Özgür Gündem. Podle prokuratury byly členy ozbrojené teroristické organizace, dopustit se měli také narušení národní jednoty a propagandy teroristické organizace. Podporovali prý PKK, která bojuje za autonomii Kurdů a za teroristickou ji považují Ankara, EU i USA.

Srpnové zatčení Erdoganové vyvolalo kritiku od umělců a spisovatelů z Turecku i ze zahraničí. Petici za její propuštění na internetu podepsalo přes 32.000 lidí. Devětačtyřicetilá spisovatelka a aktivistka má navíc podlomené zdraví, trpí astmatem a cukrovkou.

Témata:  Turecko soudy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy