Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí vojáci budou dál působit na základně v Inçirliku, parlament prodloužil jejich mandát

Luftwaffe, ilustrační fotografie
Luftwaffe, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín – Německý parlament dnes schválil návrh vlády o prodloužení a rozšíření mandátu týkajícího se boje proti Islámskému státu (IS), podle kterého zůstanou němečtí vojáci na základně v tureckém Inçirliku působit i dále. A to i přes problémy, se kterými se Německo setkalo. Nový mandát počítá s nasazením až 1200 vojáků bundeswehru a časově je omezen 31. prosincem 2017.

Ankara určitou dobu nepouštěla poslance Spolkového sněmu. Konkrétně blokovala návštěvu německých poslanců i dalších činitelů na základně, kde působí asi 250 německých vojáků, od června kvůli rezoluci německého parlamentu, která konstatuje, že masakry Arménů Osmanskou říší za první světové války byly genocidou.Poslanci z výboru pro obranu se na základnu dostali až začátkem října. Ve spolkové republice mezitím sílila kritika postupu Turecka, které je spojeneckou zemí z NATO, a objevovaly se i požadavky po stažení německých vojáků. Kritika Ankary a počínání tureckých politiků jak vůči Německu, tak vůči médiím i opozici v Turecku po letním neúspěšné pokusu o puč, zněla Spolkovým sněmem i dnes.I přesto a navzdory odporu opozice ze stran Levice a Zelených poslanci prodloužení mandátu schválili. Zákonodárci koaličních sociálních a křesťanských demokratů v rozpravě zdůrazňovali, že němečtí vojáci v Turecku nebojují za vládu této země, ale proti IS.Německo se na boji proti teroristické organizaci podílí od konce loňského roku. Dosud nasadilo několik letounů typu Tornado a tankovací stroje. Německá fregata Augsburg také pomáhá s ochranou francouzské letadlové lodě.Nově vyšle i vojáky, kteří budou obsluhovat průzkumná letadla Severoatlantické aliance AWACS nad územím Sýrie. O jejich zapojení rozhodlo NATO na svém červencovém summitu ve Varšavě. Do přímých bojových akcí se němečtí vojáci ani nadále nezapojí.Německo je zapojeno i do dalších protiteroristických operací. Na konci září Spolkový sněm rozhodl o vyslání až 650 vojáků do nové protiteroristické mise NATO ve Středozemním moři, jejímž cílem je mimo jiné zamezit aktivitám Islámského státu, včetně pašování lidí a zbraní.

Témata:  Německo Turecko Německá armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy