Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebevražedný ůtok na německý konzulát:. Zemřeli dva lidé, za akcí stojí Taliban

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Mazáre Šaríf (Afghánistán) – Při sebevražedném útoku na německý konzulát v Mazáre Šarífu na severu Afghánistánu dnes zemřeli nejméně dva lidé. Národnost mrtvých zatím podle DPA není známa. Dalších několik desítek bylo zraněno.

Podle agentury AP, která se odvolává na místní policii, v místě útoku pokračuje střelba. To potvrdil i německý velvyslanec v Afghánistánu Walter Hassmann. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Taliban.

Mluvčí NATO v oblasti řekl, že do místa dnešního atentátu v Mazáre Šarífu míří jednotky aliance.

Sebevražedný atentátník se odpálil v autě plném výbušnin krátce před půlnocí místního času. Agentura Reuters s odvoláním na místní lékaře píše, že zahynuli nejméně dva lidé a až 60 lidí bylo zraněno, několik vážně. Agentura DPA uvádí na 50 zraněných.

Německá stanice Deutsche Welle přinesla informaci, že se k útoku přihlásilo hnutí Taliban, které uvedlo, že jde o odvetu za letecký útok Severoatlantické aliance z minulého týdne u severoafghánského města Kunduz.

Minulý čtvrtek zahynulo při náletech amerických letadel proti ozbrojencům hnutí Taliban v provincii Kunduz na 32 civilistů. Podle asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) většinu tvořily ženy a děti.

Témata:  Afghanistán Německo Tálibán

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy