Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putinovi se ulevilo. Včera byl psancem, dnes se stává hrdinou. S Trumpem byly pohřbeny všechy naděje na změnu, zoufá si ruský komentátor

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Washington/Moskva - „Amerika kýchla a Rusko teď bude mít rýmu.“ Tak komentuje výsledky amerických prezidentských voleb šéfredaktor serveru The Moscow Times Mikhail Fishman. Ten ve svém textu uvádí, že Spojené státy americké, nejmocnější národ na světě, se právě rozhodly hlasoval pro nepředvídatelnou budoucnost. Nikdy předtím ve 240 letech historie Ameriky podle něj nebylo tak málo jasné, co se bude dít dál.

„Jak bude prezidentství Donalda Trumpa vypadat? Jakou politiku bude realizovat? Zruší Obamacare? Podaří se mu poslat Hillary Clintonovou do vězení, jak tvrdil? Bude Amerika deportovat deset milionů nelegálních přistěhovalců, nebo zakáže muslimům vstup do země? Jaká bude politika USA v Sýrii? Zatím na tyto otázky nemáme žádné odpovědi," nastiňuje v komentáři Fishman.

Zpráva, že Donald Trump triumfoval, podle něj vysílá velmi jasný vzkaz - politický systém USA selhal ve svém jádru. „Záštita liberální demokracie se potápí. Západ je rozdělen, plný zášti a slabý. Pravidla se mění. Jako tlaková vlna tato jednoduchá zpráva vystřelila přes hranice jednotlivých států a povzbudila autokracie po celém světě," myslí si ruský novinář.

Připomíná také, že ruští poslanci stáli a tleskali, když se dozvěděli o Trumpově vítězství. Oni ani prezident Vladimir Putin podle něj nečekali, že se to opravdu stane. Dívali se prý na prezidentské volby v USA jako na hru. Očekávali porážku, která se náhle změnila na vítězství. „Trumpova nepředvídatelnost způsobuje, že je obtížné předpovědět, jak se budou americko-ruské vztahy nyní vyvíjet a jak jeho administrativa bude řešit závažné problémy, které Moskva položila na stůl - zejména Ukrajinu a Sýrii," píše Fischman.

Výsledek amerických voleb vrhl světlo i na další dění v Rusku

Trumpovo vítězství ale podle něj také vnáší více světla do ruské politické budoucnosti. Putin prý nyní cítí úlevu. „Byly to těžké časy pro Putina jako vůdce. Rusové konečně začínají pociťovat důsledky mezinárodní izolace. A bylo jasné, že se tento status quo pravděpodobně nezmění. V roce 2003, během války v Iráku, byl Putin schopen hrát na rozdíly a neshody mezi západními mocnostmi. S připojením Krymu, válkou na ukrajinském Donbasu a nyní i kvůli syrskému konfliktu, Putin ztratil schopnost manévrovat," domnívá se.

Poukazuje na průzkumy podle který jsou Rusové stále více unavení z válek, které za poslední dva roky do značné míry ovládaly národní politickou agendu. Ruská ekonomika je v útlumu. A co víc, poslední parlamentní volby podle něj ukázaly rostoucí politickou apatii – což považuje komentátor za vážný problém vzhledem k blížícím se prezidentským volbám v roce 2018.

„Putin by se musel rozhodnout a vypořádat se se všemi těmito vnitřními problémy a - kdyby nebylo Trumpova vítězství – musel by čelit těžkému tlaku ze strany západních metropolí, zejména Washingtonu. Tváří v tvář těmto problémům a tomu, že byl západním světem označen za vyvrhele, byl by schopen zůstat doma v Rusku milovaný a úspěšným vůdcem dalších osm let?" táže se komentátor.

Nový Trumpworld je globálním nepořádkem

Ať už prý plánuje Putin do budoucna cokoliv, některé věci už naznačil. „Sergej Kirijenko, nově jmenovaný dohližitel na ruskou domácí politiku, si udržuje reputaci jako reformátor a progresivista. Kreml také začal urážet ultra-konzervativní aktivisty a je hlášeno mučení uvězněného aktivisty Ildara Dadina, který se stal problémem na nejvyšších úrovních státní správy," připomíná Fischman.

„Stručně řečeno, ve vzduchu byl čerstvý vánek, který mohl způsobit, že by režim začal uvolňovat své sevření. Politické a obchodní kruhy v Moskvě stydlivě začaly očekávat nové "tání". Nyní, s Donaldem Trumpem jako novým prezidentem Spojených států, už to není tento případ. Tento nový Trumpworld je globálním nepořádkem, a využití nepořádku vypadá jako mnohem racionálnější strategie. Včera byl psancem, ale dnes se Vladimir Putin dokonce začíná vidět jako první mezi rovnými na světové scéně. Pokud někdy měl pochybnosti o tom, zda se ucházet o další prezidentského období, teď nebude váhat. Naděje na změnu v Rusku byla právě pohřbena hlasováním na Floridě, v Michiganu a v Severní Karolíně," dodává ruský komentátor.

Témata:  Rusko Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy