Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda, úplatky a nedovolené držení zbraní: Bývalý čínský policejní šéf byl odsouzen k trestu smrti

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Peking - Čao Li-pching (65), bývalý šéf policie v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, byl shledán vinným z vraždy své milenky, úplatkářství a nedovoleného držení palných zbraní. Čínský soud ve městě Tchaj-jüan nad ním vynesl trest smrti.

Obětí Čaova zločinu se loni v březnu stala jeho 28letá milenka, která mu prý vyhrožovala, že zveřejní jeho korupční chování. Čao ji usmrtil bodnými a střelnými ranami a její tělo spálil.

Na úplatcích za povyšování různých lidí přijal Čao podle agentury Reuters přes dva miliony jüanů (7,3 milionu Kč). Také ilegálně přechovával 91 rozbušek ve své kanceláři, když působil v letech 2008 až 2010 jako nejvyšší policejní představitel oblasti Vnitřní Mongolsko.

Vnitřní Mongolsko je strategicky významná oblast, která hraničí s Ruskem a Čínou. Zaujímá desetinu rozlohy Číny.

Čao je dalším z řady potrestaných vysokých představitelů čínské komunistické strany, v níž se prezident Si Ťin-pching snaží obnovit disciplínu.

Témata:  Čína trest smrti

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy