Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská opozice používá v bojích o Halab chemické zbraně, tvrdí ruská armáda

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes prohlásil, že syrská opozice používá v bojích o Halab chemické zbraně. Ruská armáda pro to má údajně důkazy.

Nález je z jihozápadního předměstí Halabu, které nedávno vybojovala zpět syrská armáda. "Po rychlé analýze v mobilní laboratoři jsme zjistili, že munice nese stopy chloru a bílého fosforu," uvedla ruská armáda. Z používání chemických zbraní viní USA a jejich spojenci naopak syrskou vládu.

Podle agentury AP se zřejmě připravuje další ofenzíva proti východní části Halabu, již má v rukou opozice. Prosyrské sdělovací prostředky informují, že v minulých týdnech k městu dorazily výrazné posily a připravují se zaútočit.

Ruská agentura Interfax oznámila, že už několik dní nad Sýrií přelétávají letadla z letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která je ve Středozemním moři.

Odpůrci Damašku koncem října zahájili ofenzívu, aby prolomili obklíčení Halabu. Syrské jednotky se pak v protiofenzívě zmocnily většiny oblastí na jihozápadě města.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii chemické zbraně Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy