Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko za ochranu USA platí 70 procent nákladů

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonsko se dnes ohradilo proti tvrzení budoucího prezidenta USA Donalda Trumpa, že málo platí za jejich vojenskou ochranu.

Podle japonské ministryně obrany Tomomi Inadaové hradí Tokio 70 procent nákladů za provoz amerických základen v zemi, v nichž je 50.000 vojáků.

Trumpovy výroky v průběhu předvolební kampaně vyvolaly podle agentury AP nervozitu v Tokiu, zda nový prezident nebude chtít z japonské strany ještě více peněz.

Podle Inadaové Japonsko za Američany, kteří slouží v asijsko-tichomořském regionu jako účinný prostředek odstrašení, ročně platí kolem 200 miliard jenů (46,7 miliardy Kč). "Myslím si, že to je dost. Platíme to, co se očekává, že pokryjeme," sdělila Inadaová.

Krátce po úterních volbách a oznámení Trumpova vítězství, komunikoval s budoucím prezidentem japonský premiér Šinzó Abe, který si vyžádal co nejrychleji osobní schůzku. Jednat by spolu měli 17. listopadu v New Yorku.

Podle nejmenovaného Trumpova poradce chce Trump, aby Japonsko bylo vojensky aktivnější v zajišťování bezpečnosti v regionu, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Japonsko USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy