Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo je zaplaveno Turky. Žádosti o azyl ale úřady zamítají

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - Po červencovém puči se prudce zvýšil počet Turků, kteří žádají o azyl v Německu. Ačkoli je úřady většinou odmítají, mnoho jich v zemi nadále setrvává.

Letos od ledna do září se azyl v Německu pokoušelo získat 3793 tureckých občanů, což je více než dvakrát tolik než za celý předchozí rok. Přes 85 procent uchazečů se označilo za Kurdy, vyplývá podle listu Die Welt z údajů spolkového ministerstva vnitra.

Ochranu od Německa ale letos obdrželo jen necelých sedm procent žadatelů. Šance na uznání nároku jsou tak výrazně horší než loni, kdy ochranu dostalo 14,6 procent Turků.

Za první letošní půl rok bylo podle spolkové vlády odsunuto do vlasti jen 101 Turků. Dobrovolně jich vycestovalo dalších 348.

Náměstek ministra zahraničí Michael Roth (SPD) před čtyřmi dny řekl, že Německo je připraveno pomoci a případně i udělit azyl tureckým intelektuálům, které perzekuuje režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) ale vzápětí prohlásila, že Berlín se bude snažit, aby Ankara dodržovala základní lidská práva a Turci tak o azyl v Německu žádat nemuseli.

Témata:  Německo Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy