Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivé žížaly: Nejdelší připomíná spíše hada, má až 40 centimetrů +VIDEO

Přířoda
Přířoda
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - V Přírodovědném muzeu v Londýně změřili nezvykle dlouhý exemplář žížaly obecné. Se svými 40 centimetry se stala nejdelší žížalou, která kdy byla nalezena v Británii. Vědci ji pojmenovali Dave.

Určit správně délku žížaly není snadné, jejich měkké tělo se totiž při pohybu smršťuje a zase natahuje.

Nejdelší změření jedinci patří k druhu veležížala obrovská (Megascolides australis), jejichž délka může podle Encyklopedie ohrožených druhů přesáhnout i dva metry. Tyto vzácné obří žížaly se vyskytují pouze v pěti lokalitách na území Austrálie. Do stejných rozměrů dorůstají také africké veležížaly Microchaetus rappi. Přibližně metrové žížaly rodu Andiorrhinus žijí v Jižní Americe.

Vědci, kteří studovali, jak se žížaly rozmnožují, zjistili, že se vyznačují z lidského pohledu obdivuhodnou sexuální výdrží. Páření běžné žížaly obecné (Lumbricus terrestris) trvá 69 až 200 minut.

Každá žížala má ve svém těle samčí i samičí pohlavní orgány. To v praxi znamená, že britský rekordman Dave, stejně jako jiné žížaly, může být otcem i matkou.

Největší šanci zplodit potomstvo bude mít Dave v případě, že v pořadí sexuálních partnerů bude na prvním nebo třetím místě. To vysvětluje výzkum z roku 2013. Podle něj se žížaly často páří s několika různými jedinci. Sperma, které vyloučí druhý v pořadí, se zpravidla nedostane k oplodnění, protože mu brání sperma z předcházejícího páření. Pokud dojde ke třetímu páření, sperma druhého je vytlačeno.

Témata:  příroda Velká Británie zajímavosti

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy