Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara pozastavila činnost stovkám neziskovek, mezi nimi jsou dětské organizace i lidskoprávní skupiny

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecko pozastavilo činnost 370 nevládních organizací kvůli údajnému napojení na teroristické aktivity. Opatření se týká nejen lidskoprávních spolků, ale i dětských organizací.

Z 370 organizací s pozastavenou činností je podle ministerstva vnitra 153 napojeno na hnutí duchovního Fethullaha Güllena žijícího v USA, 190 na Stranu kurdských pracujících (PKK), 19 na Revoluční stranu pro lidové osvobození (DHKP-C) a osm na Islámský stát.

Podle agentury AP turecká policie provedla v kancelářích některých organizací razie. V několika případech se setkala s odporem, což vedlo k zadržení členů organizací.

"Tyto organizace nejsou uzavřeny, jejich činnost byla pozastavena. Jsou pádné důkazy, že jsou spojeny s teroristickými organizacemi," uvedl turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş. "Turecko musí bojovat s terorismem na tolika různých frontách. Snažíme se očistit státní instituce od gülenistů. A zároveň bojujeme s kurdskými ozbrojenci a Islámským státem," dodal.

Témata:  Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy