Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protesty proti Trumpovi se šíří i mimo USA. Jsme zděšeni, přiznávají demonstranti

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Mnozí Američané stále dávají najevo nespokojenost s výsledky prezidentských voleb, v nichž 8. listopadu zvítězil republikán Donald Trump. Velké demonstrace se konaly v New York, Chicago a Los Angeles. Protesty se už rozšířily za hranice USA.

V Los Angeles přes 10 tisíc lidí pochodovalo ulicemi v centru města, aby odsoudili Trumpovy nenávistné komentáře o muslimech, jeho hanlivé výroky o ženách a sliby deportovat lidi pobývající v USA ilegálně.

Jennifer Cruzová (18) z Kalifornie nesla transparent s nápisem: "Legalizujete marihuanu, ale pobyt mojí matky ne?" Narážela tím na to, že Kaliforňané v úterním referendu schválili opatření, které legalizuje rekreační užívání marihuany. Cruzová uvedla, že její rodiče jsou v USA nezákonně 30 let, ačkoli její matka strávila řadu roků snahami získat občanství. O hrozbě deportace prý doma nyní mluví prakticky denně.

V New Yorku se podle agentury AFP nejméně 10 tisíc nespokojenců shromáždilo na náměstí Union Square. Poté se dav s výkřiky "Není to můj prezident" vydal po Páté avenue k prezidentově mrakodrapu Trump Tower, kde byl zastaven policejními barikádami. Zvolený republikánský kandidát seděl v tu dobu uvnitř a pracoval se svými poradci na přípravě nástupu do Bílého domu.

"Jsme zděšeni, že si země zvolila tak neuvěřitelně nekvalifikovaného člověka, rasistu, který nenávidí ženy," prohlásila bývalá bankovní úřednice Mary Florinová-McBrideová (62). Mezi demonstranty byl i známý filmový režisér Michael Moore, který v komentáři na twitteru žádal Trumpovo odstoupení.

Demonstrace se v sobotu konaly i mimo USA. V mexické metropoli se sešla skupina lidí u sochy představující nezávislost a vyjadřovala obavy ohledně možné vlny deportací. Kolem 300 lidí protestovalo proti Trumpovu zvolení před americkým velvyslanectvím v Berlíně.

Témata:  Donald Trump demonstrace v USA USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy