Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá rozvědka varuje před prací IS. Díky tomuto triku můžeme být ve velkém nebezpečí

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín – Německé zpravodajské služby bijí na poplach. Podle nové zprávy rozvědky Islámský stát velice konkrétně instruuje své bojovníky, aby dokázali „správně“ odpovídat na otázky azylových úředníků a policistů, aby si zajistili, že budou moci zůstat v Evropě.

Islámský stát velice specificky trénuje radikály, aby se mohli maskovat jako běžní uprchlíci. Učí se například co a jak je třeba napsat do žádosti, aby si zajistili azyl v evropských zemích. Píše to list Die Welt s odvoláním na zprávu německé Federální zpravodajské služby (BND).

Džihástisté se školí třeba v tom, jak jednat, aby vzbudili dojem, že jsou „klasičtí žadatelé o azyl". Učí se, co mají říkat na otázky policistů i jiných migrantů. Ačkoliv zpráva není příliš konkrétní, dokládá informace, které se objevily už dříve, a podle kterých IS posílá do Evropy své bojovníky ukryté mezi migranty.

I předchozí zprávy naznačovaly, že se radikálové snaží splynout s davem a že v některých případech uspěli. Až dosud ale nebylo známo, že jsou bojovníci IS doslova „trénováni", aby dokázali vyplňovat žádosti a odpovídat na záludné otázky úředníků.

Německé tajné služby varují, že mají k dispozici stovky tipů týkajících se uprchlíků a jejich možných vazeb na teroristické skupiny, včetně Islámského státu. Kriminální policejní agentura už na konci července uvedla, že se mezi žadateli o azyl mohou skrývat aktivní členové, příznivci či stoupenci teroristických organizací nebo osoby, které mohou radikalizovat uprchlíky.

Témata:  Německo Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy