Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Londýně se vzpomínalo na válečné veterány, v slavnostním průvodu byli i Češi

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Praha - Londýn si dnes stejně jako okolní svět připomíná zásluhy válečných veteránů. Letošní oslavy jsou ve Spojeném království ve znamení výročí bitvy na Sommě z listopadu 1916.

Vzpomínkovým akcím v britské metropoli je přítomna královna Alžběta II., která položila věnec rudých vlčích máků k válečnému památníku Cenotaph na třídě Whitehall.

Předsedkyně vlády Theresa Mayová při příležitosti svátku veteránů prohlásila, že jeho cílem je vzdát poctu i těm příslušníkům armády, kteří v zahraničí bojují proti Islámskému státu.

V centru Londýna pochodovaly stovky příslušníků britské armády, mezi nimiž jsou letos i čeští zástupci. Podle informace Českého rozhlasu se Čechoslováci, kteří po roce 1948 zůstali v Británii, průvodu veteránů centrem Londýna už v minulých letech účastnili, ale jen jako jednotlivci.

Bitva na Sommě byla jednou z nejkrvavějších operací první světové války. Jen první den bitvy na řece Sommě východně od severofrancouzského Amiensu zahynulo 60 tisíc britských vojáků.

Témata:  Velká Británie Královna Alžběta II. Češi

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy