Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do ulic Barcelony vyšly tisíce Katalánsů. Demonstrovali za nezávislost

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Rozhodnutí vlády v Madridu stíhat katalánské politiky usilující o nezávislost na Španělsku vyvolalo pobouření. Do ulic Barcelony dnes vyšly tisíce lidí.

Organizátoři najali 150 autobusů, aby dovezli lidi z venkova a menších měst na demonstraci uspořádanou poblíž barcelonského náměstí Plaza de Espaňa. Dav mávající vlajkami nezávislého Katalánska představoval "poselství pro španělský stát", řekl agentuře AP Jordi Cuixart, který vede jednu ze separatistických skupin.

"Když útočíte na demokraticky zvolené zástupce, pak útočíte na naše instituce, na všechen náš lid a naši svrchovanost, ale k tom nikdy nesvolíme. Naše věc je demokracie a nikdy nenecháme naše zvolené zástupce padnout," prohlásil.

Vláda pohnala před soud řadu katalánských zákonodárců za to, že před dvěma lety uspořádali referendum o odtržení této oblasti, čím neuposlechli příkazu soudu, a v regionálním parlamentu přijali další kroky razící cestu k odtržení této oblasti od zbytku země. Ke stíhaným patří bývalý katalánský premiér Artur Mas i nynější předsedkyně regionálního sněmu Carme Forcadellová. Oba se dnešního protestu zúčastnili.

Referendum o nezávislosti jednoho z nejbohatších regionů Španělska zakázal před dvěma lety španělský ústavní soud. Mas a jeho katalánská vláda přesto v listopadu 2014 uspořádali nezávazné hlasování. V něm se pro nezávislost vyslovilo asi 80 procent hlasujících, ovšem hlasovaly jen zhruba dva miliony z 5,4 milionu oprávněných voličů. Podle průzkumů jsou Katalánci ohledně odtržení dlouhodobě rozděleni zhruba půl na půl.

Témata:  Katalánsko Španělsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy