Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí Zelení se připravují na volby, představili klíčové body svého programu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německá strana Zelených dnes představila program, kterým chce oslovit voličů. Mezi hlavní body patří legalizace marihuany, zdanění majetku velmi bohatých či uzavření hnědouhelných elektráren do roku 2025. Parlamentní volby se budou v Německu konat příští rok.

Témata schválili delegáti na sjezdu v západoněmeckém Münsteru. Zelení našli shodu na návrhu, aby spolková republika v roce 2025 přestala využívat hnědouhelnou energii nebo na tom, aby od roku 2030 nebyla do provozu připouštěna žádná auta se spalovacím motorem.

Daň z majetku se v Německu platila do roku 1996, Zelení by ji po 20 letech rádi zavedli znovu. Po dvou letech vášnivých vnitrostranických debat se dohodli na tom, že ji měli platit jen velmi bohatí Němci. Na jak široký okruh osob by se daň z majetku měla vztahovat, ani v jaké výši má být, Zelení zatím nestanovili.

Při několikahodinové sobotní debatě o dani z majetku se dobře ukázaly rozdílné proudy. Zatímco levicová část strany zdanění majetku prosazovala, stavěl se dlouhodobě nejpopulárnější politik Zelených a ministerský předseda Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann jako představitel spíše pravicového křídla jasně proti.

Šéf Zelených Cem Özdemir příštího amerického prezidenta Donalda Trumpa ve svém projevu nepřímo označil za pravicového demagoga.

Témata:  Německo Strana zelených ekologie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy