Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chtějí vůbec Turci do EU? Erdogan mluví o vyhlášení referenda

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naznačil, že by se mohlo konat referendu, v kterém se Turci sami vyjádří, zda mají vůbec zájem o vstup do EU.

Někteří představitelé členských států EU, hlavně z Rakouska a Dánska, vyzvali k ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou, které oficiálně začaly v roce 2005.

Evropská komise nedávno kritizovala Ankaru v pravidelné hodnotící zprávě všech kandidátů na členství v EU. Šéf komise Jean-Claude Juncker podle AFP uvedl, že se Turecko "každý den vzdaluje Evropě".

"Evropská unie se nás snaží donutit, abychom sami odstoupili od přístupového procesu," řekl dnes Erdogan. "Naše trpělivost není nekonečná... Také se můžeme zeptat (na názor) našeho lidu," dodal v narážce na britské referendum o vystoupení z EU.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu naopak vyzval EU, aby se jasně rozhodla, zda chce (vůbec) Ankaru přijmout. Podobně se vyjádřil i Erdogan a to ještě před zveřejněním zprávy. "Nedělejte jen hodnocení, ale učiňte finální rozhodnutí," vyzval unii z Istanbulu.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy