Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rok po útoku ve Francii: Minuta ticha i hrůza v očích přeživších

Kondolence českých občanů Francouzům
Kondolence českých občanů Francouzům
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Paříž - Přesně rok uplynul od chvíle, kdy teroristé při útocích v Paříži zavraždili 130 lidí. Zatímco přeživší se z hrůzných masakrů dodnes nevzpamatovali, jiní drželi minutu ticha a připomněli si padlé oběti.

Smuteční akce začala už den před prvním tragickým výročím teroristických útoků v Paříži, kdy v sobotu opět otevřel klub Bataclan, v němž přišlo o život zhruba 90 lidí. V klubu vystoupil britský zpěvák Sting a hned na úvod poprosil o minutu ticha za oběti. 

"Dnes večer máme dva úkoly. Vzpomínat a oslavovat život. Nikdy nezapomeneme," prohlásil Sting na úvod svého vystoupení. Připomněl tak tragickou událost, která silně otřásla životem lidí ve Francii a desítky rodin nadosmrti poznamenala.

Podle agentury AFP kvůli akci v Bataclanu policie posílila bezpečnostní opatření a návštěvníci se museli podrobit důkladným prohlídkám. Výtěžek z koncertu, který byl předem beznadějně vyprodaný, poputuje pozůstalým obětí.

Otřeseni jsou nejen obyvatelé Paříže, ale hlavně přeživší, kteří na vlastní kůži přežili řádění islamistů. Někteří z nich jsou masakrem natolik poznamenaní, že dodnes nejsou schopni chodit mezi lidi.

"Je to poprvé po roce, co jsem vyšel na veřejnost. Nechodím do kina, na koncerty, jen nakoupím a celou dobu sedím doma," svěřil se agentuře jeden z přeživších, který koncert navštívil.

Právě díky němu se rozhodl vrátit zpět k žovitu, který žil před masakrem. Uvědomil si, že 90 lidí se už na toto místo nikdy nepodívá. "Dnes večer se vracím k životu, který jsem vedl předtím," řekl agentuře AFP.

Mnoho lidí přineslo na koncert růže a vzpomínalo na mrtvé. "Bude to dojemný večer. Je dobře, že se Bataclan vrací zpět, není důvod to měnit," uvedla podle agentury před koncertem jedna z návštěvnic.

Témata:  teroristické útoky v Paříži Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy