Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí potraty v USA? Trump si vybral nejvyššího soudce

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Nově zvolený americký prezident Donald Trump hodlá na uvolněné místo u nejvyššího soudu jmenovat soudce, který je zastáncem volného držení zbraní a odpůrcem potratů.

Řekl to ve svém vůbec prvním povolebním rozhovoru s televizí CBS. Republikánský miliardář známý svými pstrými a proměnlivými názory rovněž poznamenal, že nehodlá nijak zpochybňovat legálnost sňatků homosexuálů.

"Jsem zastáncem (nenarozeného) života, a ti soudci budou také jeho zastánci...A budou velkými stoupenci druhého dodatku (ústavy)," řekl Trump v pořadu CBS 60 minut, když hovořil o svých potenciálních kandidátech na místo, které se u nejvyššího soudu uvolnilo smrtí konzervativního soudce Antonina Scalii.

Druhý dodatek ústavy zaručuje Američanům právo pořídit si zbraň.

Zatímco v těchto tématech výrazně rozdělujících americkou společnost se Trump vymezil jasně v souladu s tradiční republikánskou politikou, k další z citlivých otázek zaujal neutrálnější postoj.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy