Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká Evropu uprchlická revoluce? Státy jsou v ohrožení, varují analytici

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Paříž - Pokud se hovoří o tom, že Jen Německo vítalo v končícím roce na svém území statisíce migrantů, realita je závažnější. V letech 2005-2014, jak uvádí Eurostat, se dokonce jedná o 6 miliónů lidí; do těchto čísel však není zahrnuta nelegální imigrace. Situace je tedy závažnější o to více. Gatestone institute ve své nové analýze navrhuje, aby se v Evropě více zajímali o povahu přicházejících a také o to, co konkrétně dále s nimi. Především v případě, kdyby odmítali naše pravidla hry.

Nová imigrační politika se podle textu organizace Gatestone Institute musí změnit. Civilizace, která vítá přicházející, bere na sebe břemeno nejen samotného integrování nových lidí, ale musí akceptovat realitu jakéhosi vnuceného koexistování odlišných kultur vedle sebe. Demograf a sociolog Michèle Tribalat říká, že zatím je nejasně formulován problém evropské kultury ve smyslu toho, jak má být Evropa definována a chráněna před vlivy zvnějšku. Respektive vyslovuje obavu, že na pozadí demografických změn, nemá vítající kultura vlastně žádná privilegia.

Francouzský arcibiskup Pontier v říjnu pro Le Monde konkrétně uvedl, že Francie potřebuje na svém území jen ty imigranty, kteří budou mít rádi Francii. Situaci ozřejmuje i příklad nizozemského politika Geerta Wilderse. Veřejný činitel nyní čelí obviněný z xenofobie a absence tolerance vlastně za to, že poukázal na potřebu ochránit Holandsko před vlnou zločinu ze strany radikalizujících se přistěhovalců z Maroka, píše autor zprávy Yves Mamou. Ti se totiž podle něj stihli zapojit do zločinu na bázi vydírání a zastrašování cestou žhářství; politikovi hrozí rok vězení a tučná pokuta.

Otevřít dveře pro tolik migrantů byla chyba

 

Vedle Německa existují výše popsané trendy i ve Francii, sem přichází stovky tisíc lidí ročně, ale i Španělsku. Do této země imigrovalo v roce 2007 téměř milion lidí. Ve Francii hrozí dopředu zřejmě zmanipulovaný proces i spisovateli Ericu Zemmourovi, jehož názory varující před jihadisty byly vytrženy z kontextu a použity proti němu samému, poukazuje Gatestone Institute.

Podle analýzy bylo několikanásobnou politickou chybou otevřít dveře pro tolik migrantů z různých koutů světa. Snad si Angela Merkelová myslela, že když se do imigrantské otázky humanitním způsobem vloží stát, podaří se vyšachovat ze hry šedý nelegální business s imigranty. Výsledkem je ale sílící nacionalismus a anti-migrantská politika, již například zastává sílící politická strana, kterou známe jako Alternativu pro Německo (AfD). Merkelové se podařilo zasít strach do Evropy, možná kvůli tomu došlo k Brexitu a je to i důvod, proč se nyní tak proti Evropě bouří Maďarsko.

Střet kultur ještě více oslabí původní evropské státy

Zdá se být neuvěřitelné, že celé výše popsané pozdvižení je způsobeno Evropským rozhodnutím naředit své řady, jež trpící tzv. vlastní „vymírající" populací. text připomíná, že rozhodnutí vyvolat přistěhovaleckou vlnu sahá hlouběji do minulosti Evropy je to otázka staršího data. Zarážející je prý však rychlost, s jakou se valí noví lidé do Evropy. Eurostat tvrdí, že bez imigrantů by počet Evropanů klesl do roku 2080 o 100 miliónů lidí – tedy z půl miliardy na cca 400 milionů. Pro samotné Německo by to znamenalo následující. Z dnešních 80 milionů obyvatel by za 65 let v zemi vlivem demografického poklesu zůstalo jen 50 milionů občanů. Zbytek by „zmizel". 20% obyvatelstva by ztratily i Itálie a Španělsko. Naopak Francie a Británie by v tomto úpadku jevily o něco větší stabilitu.

Zatím se přistěhovalecká situace stále může jevit jako jakýmsi „pracovním" benefitem. Někteří tak soudí proto, že počet přicházejících nepřesahuje čísla ani porodnosti ani úmrtnosti v těch státech, jichž se imigranti hlavně týkají. Jakmile nastane změna a bude jich více než čísla právě uvedených parametrů, pak se evoluční tendence stěhování z nízkopříjmových států změní v opravdovou revoluci v Evropě. Ta se dále ponese na vlně střetu kultur, jenž ještě více oslabí původní evropské státy, které už nyní mají problém s vlastní identitou.

Ve Švédsku zavřeli oči před tím, co se děje, jak se mění nálada a charakter vlastní společnosti, po té co byla „naředěna"... Nejhorší podle autora analýzy je, že evropští obyvatelé už zase nedostali šanci se k tomu všemu vyjádřit. Doufali všichni, že noví „platiči" daní pomohou zlepšit situaci ve zdravotnictví a budou se podílet na důchodové politice? To co bylo fatálně přehlédnuto, je hrozba islámského terorismu. Nezafungovala ani vize Obamy, že tuto hrozbu eliminuje dobrá zaměstnanecká politika uvnitř jednotlivých států.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy