Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sundej šátek, nebo tě upálím, napadl muž muslimku

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Michigan – Ze Spojených států přichází za posledních několik dní již několikátá zpráva o rasistickém útoku vůči příslušníkům menšin, především lidem pocházejícím z Blízkého východu či muslimům.

Silně opilý muž podle serveru Express hrozil mladé muslimské studentce, že ji zaživa upálí, pokud si nesundá hidžáb. K incidentu došlo přímo uprostřed kampusu jedné z amerických univerzit.

Údajný útočník, podle svědků bílý muž ve vědu 20 až 30 let a s atletickou postavou, prý nutil ženu ženu k tomu, aby si sundala tradiční muslimskou pokrývku hlavy. Vyděšená oběť na výhrůžky „zanedbaného" útočníka zareagovala útěkem.

Podle člena univerzitní ochranky byl případ nahlášen jako zločin z nenávisti. Michiganská univerzita, kde k napadení došlo, v prohlášení v sobotu odpoledne uvedla, že bezpečnostní úředníci jsou „velmi znepokojeni a zneklidněni" údajným zločinem.

„Policisté provádějí další hlídky v této oblasti a policie z oblasti Ann Arbor případ aktivně vyšetřuje," napsala škola, aby uklidnila své studenty. Policejní seržant Patrick Maguire k tomu dodal: „Případ aktivně vyšetřujeme. Žádáme aby se přihlásili svědci události a poskytli nám informace."

Incident přichází bezprostředně po varování, které se týká nárůstu zpráv o výhrůžkách a obtěžování po vyhlášení výsledků amerických voleb. Donald Trump sice slíbil, že se stane „prezidentem pro všechny Američany", rétorika jeho kampaně však byla silně zaměřena proti Mexičanům, muslimům, imigrantům a LGBT komunitě.

Témata:  USA rasismus muslimové

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy