Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek varuje: I přes situaci v Turecku je třeba vést s Ankarou dialog

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Země Evropské unie se podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka shodují, že pokračování dialogu s Ankarou je potřebné navzdory složité situaci v nynějším Turecku.

Šéf české diplomacie to řekl novinářům na okraj schůzky ministrů zahraničí zemí EU, jejíž podstatná část se dnes v Bruselu právě Tureckem zaobírala.

Evropská unie v posledních týdnech tvrdě kritizuje dění v zemi, kde po letním nepodařeném vojenském puči pokračují rozsáhlá propouštění ze zaměstnání, zavírání části médií a zatýkání novinářů i opozičních politiků. Naposledy se EU vůči takovým krokům jednoznačně vymezila minulý týden v pravidelné zprávě týkající se právě pokroku Turecka v přístupových rozhovorech s Bruselem.

EU je podle českého ministra řadou posledních tureckých událostí jednoznačně a hluboce znepokojena. "Zároveň ale platí, že chceme, aby komunikační kanály zůstaly otevřené. Byť dialog má své limity," podotkl Zaorálek. Unijní země se podle něj například shodují, že takovou pomyslnou červenou linií by byla realizace tureckých úvah o znovuzavedení trestu smrti.

Evropská unie a Turecko roky vyjednávají o vstupu země do evropského bloku. Nový impuls rozhovory dostaly na jaře poté, co se s Turky podařilo domluvit způsob, jak výrazně omezit proud migrantů přes turecké území směrem do Řecka a dál do Evropy. Červencový puč a následná vlna represí ale situaci opět zkomplikovaly.

Témata:  Lubomír Zaorálek Turecko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy