Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajná schůzka bohatých a mocných: Soros a další řeší, jak si udržet moc po nezvolení Clintonové

George Soros
George Soros
Foto: The Washington Note

Washington - Na tajnou schůzku za zavřenými dveřmi byla v sobotu sezvána Sorosova skupina mocných plutokratů-liberálních investorů, aby posoudila, jak si vrátit promrhané investice na Clintonovou. Sorosova skupina utratila za dobu své existence až stovky milionů dolarů (miliardy korun) na různé podpůrné organizace, které nyní neznámo jak zvládnou adaptaci na neprůhledný režim Trumpa. Tedy kterak získat zpět peníze na Trumpovi, to je to, oč běží na přízračném meetingu finančních jestřábů, na konferenci v Mandarin Oriental Hotel ve Washingtonu, píše server Politico.

Na setkání se předvedlo defilé předních tváří personifikovaných osobnostmi jako Nancy Pelosiová, bývalá mluvčí dolní komory amerického Kongresu, senátorka za Massachusetts Elizabeth Warrenová či Keith Ellison, jeden ze dvou muslimů oficiálně pracujících ve funkcích v americkém parlamentu. Míting zúčastněných se zaměřil na zvládnutí taktiky pro příští volby, část agendy je věnována prvním 100 dnům Trumpovy administrativy, kterou již nyní Sorosův kruh, který je ve finanční sféře znám jako Demokratická Aliance – DA, považuje za urážku výdobytků Baracka Obamy. Byl to Klub DA, jenž v minulých volbách sázel na Clintonovou.

Pro povzbuzení amerického elektorátu ve prospěch Demokratů se tento „kroužek" již dříve zaměřil i na minority v USA nebo na pořad dne opětovně vyzdvihával „ženskou otázku". Demokratická Alinace byla založena roku 2004, aby podpořila Johna Kerryho v prezidentském volebním zápolení s tehdejším lídrem Ameriky George Bushem mladším. Je to organizace s tučnými „členskými" příspěvky na veškerou infrastrukturu jejích setkání včetně cateringu a zábavy. Delegáti právě probíhajícího setkání měli naplánovanou taktéž prohlídku Narodní muzeum Afro-americké historie a kultury.

Peníze nezafungovaly podle dříve prověřených scénářů

Klub DA zažívá určité zděšení, protože jak se ukázalo, jeho peníze nezafungovaly podle dříve prověřených scénářů. Trumpa volili masově méně majetní Američané. Je otázkou, nakolik se dá na peníze do budoucna spoléhat. Pomohou v rozuzlení klíčových momentů v politice zítřka? Jeden z účastníků setkání klubu se nechal slyšet, že je třeba vážně zvážit další strategii. Na pozadí pomyslného požáru, který likviduje perspektivy Demokratické strany, mohlo by se lehce stát, že se Sorosova schůzka zvrtne v pouhé salónní setkání nad sklenkou vína. To dále nevyřeší v zásadě už nic. Jiní konzervativní účastníci zase mají za to, že radikálně něco měnit není možná potřeba. Domnívá se, že je třeba působit na voliče tak, aby se v ještě větším počtu dostavovali k volbám.

Prezident DA Gara LaMarche již v sobotu na setkání na uvozující večeři pověděl, že některé změny jsou přece jen věcí již danou. Nechal se slyšet, že volby přece neprohraje ten, kdo se nedopustí klíčové chyby. V rámci Trumpovy kritiky LaMarche konstatoval, že není třeba spěchat ukazovat prstem nyní na viníky. Další úrovně voleb čekají USA v letech 2017 a 2018. Prezident DA vyzývá k tomu, aby byly podniknuty promyšleně kroky, které by mírnily účinky Trumpovy iniciativy a aby byla znovu zajištěna kontrola nad pákami vlivu tím, že se lépe promyslí cílený lokální sponzoring.

Bude demokratická strana financovat výcvik úředníků?

Na panelu jednání Sorosova klubu má být diskuze ohledně Obamova odkazu: jak nenechat Trumpa rozmontovat reformu zdravotnictví jeho předchůdce, jak v dalších volbách směřovat finanční toky tak, aby opětovně nezískali navrch republikáni. Je třeba prý také zvážit lepší impakt na levici, aby se lépe řídilo chování americké pracující třídy, od níž se liberálové odtrhli, když ztratili přehled, jak se žije nižším vrstvám ve vnitrozemí USA.

Keith Ellison nabádá, aby Demokratická strana financovala výcvik úředníků. To by mohlo připravit lepší půdu pro rozvoj politiky v jednotlivých federálních státech USA. Je třeba přetáhnout na svou stranu hlasy pracujících, což nepodcenil svými populismy Trump, míní Ellison. Výslednicí snah DA je znovuoživit odkaz Clintonovy demokratické vlády.

Skupina musí přehodnotit své plány

DA nyní sestává z finančních obrů typu Sorose, Toma Steyera a Donalda Sussmana. Mezi aktivity DA patří snaha vytvořit vztahy, které napomůžou Demokratické straně prosadit si svou, aniž by byla vážně ohrožována jinými subjekty s aspiracemi jak z leva, tak zprava. Zajímavé je, že multimiliardář Soros vyrostl v Maďarsku. Zažil Nacisty i sovětský režim, zmínkami o těchto fenoménech Soros tradičně rád umocňuje efekt svého životopisu. Později vyvíjel iniciativy ve snaze zamezit těmto režimům v reinkarnaci. Proto je bizarní, že nyní jeho aktivita povede k „potírání" skutků vyvěrajících ze samotných USA.

LaMarche zdůraznil, že cokoli úřad Trumpa bude znamenat, je nesmyslné to srovnávat s nacismem. Naopak je třeba se poučit z Brexitu, xenofobních nálad v Evropě... Na pořadu je otázka, jakou konkrétní obrannou pozici zaujmout, jak hrát správně defensivu. Sorosův klub nyní tedy řeší otázku „co se stalo během dne voleb". Je třeba opustit již nerealizovaný koncept Prvních 100 dnů Clintonové v úřadě. Další otázkou nasnadě je problém, „zda byly americké volby napadeny hackery". Řadu plánů je třeba nyní spálit, neboť by bývaly měly cenu jen tehdy, kdyby ve volbách vyhrála Hilary Clintonová.

Témata:  George Soros USA Hillary Clintonová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy