Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový moldavský prezident chce zrušit asociační smlouvu s EU

Igor Dodon
Igor Dodon
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Nově zvolený moldavský prezident Igor Dodon chce úzce hospodářsky spolupracovat s Ruskem a vyhlásit referendum o zrušení asociační smlouvy s Evropskou unií.

Řekl to v rozhovoru, který dnes otiskl prokremelský ruský list Izvestija. Dodon vyhrál v neděli druhé kolo moldavských voleb, v němž proti němu stála proevropská kandidátka Maia Sanduová.

Dodon si je vědom, že jako prezident asociační smlouvu s EU podepsanou v létě 2014 nemůže sám zrušit.

"Můžeme ale uspořádat referendum, v němž se lidé vysloví. Jako socialistický politik jsem byl vždy otevřeně pro integraci s Euroasijskou hospodářskou unií," prohlásil Dodon s odkazem na ekonomické společenství několika postsovětských států řízené Moskvou.

Podle prezidentových odhadů je 55 procent Moldavanů proti přidružení k EU a 65 procent považuje Rusko za spřátelený stát. Hospodářské ukazatele prý dokazují, že přidružení k EU bylo chybou.

Témata:  Moldávie EU Igor Dodon

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy