Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin telefonicky hovořil s Trumpem. Výsledek?

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se telefonicky spojil s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem, oznámil dnes Kreml.

Vyslovili se pro aktivní společnou práci s cílem normalizovat vzájemné vztahy. Putin řekl, že chce s novou americkou vládou vést "partnerský dialog".

Jednání bylo věnováno i situaci v Sýrii. Státníci se shodli, že je nezbytné spojit síly v boji s extremismem a mezinárodním terorismem, citovala z prohlášení Kremlu agentura TASS.

Putin a Trump se dohodli, že budou v telefonických kontaktech pokračovat a v budoucnu uspořádají i osobní schůzku.

Ještě před oznámením telefonátu TASS citoval kremelského mluvčího Dmitrije Peskova, podle něhož se Kreml s týmem nově zvoleného amerického prezidenta zatím nespojil, protože kontakt bude možný až po Trumpově lednové inauguraci.

"Ruský vůdce znovu svému partnerovi blahopřál k vítězství v prezidentských volbách, popřál mu úspěchy v realizaci volebního programu a zdůraznil připravenost navázat partnerský dialog s novou vládou na zásadách rovnoprávnosti, vzájemné úcty a nevměšování do vnitřních záležitostí," řekl podle Kremlu ruský prezident svému budoucímu americkému protějšku v prvním přímém kontaktu od prezidentských voleb v USA.

Trumpův tým zatím o konverzaci s Putinem neinformoval. Nový americký prezident byl během volební kampaně z demokratického tábora opakovaně obviňován ze sympatií k Putinovi, jehož označoval za schopného státníka převyšujícího ostatní.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy