Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Studenti v USA se vzbouřili proti Trumpovi

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

San Francisco - Je tomu týden, co byl republikán Donald Trump zvolen novým prezidentem USA. Demonstrace proti němu neutichají, v pondělí se protestů zúčastnily opět tisíce studentů po celé zemi

Nejnovější protesty přišly po oznámení, že Trump si vybral za svého strategického poradce Stephena Bannona. Mnozí se obávají, že do Bílého domu vstupuje nacionalistická extrémní pravice. Podle demokratů Bannona podporuje rasistická organizace Ku Klux Klan.

"Je snadné pochopit, proč Ku Klux Klan považuje Trumpa za svého šampiona, když Trump jednoho z hlavních propagátorů bělošské nadřazenosti jmenuje svým hlavním poradcem," prohlásil mluvčí šéfa demokratů v Senátu Harryho Reida.

Podle demokratického poslance Adama Schiffa není výběr Bannona překvapivý, ale je alarmující. "Jeho ultrapravicové, protižidovské a sexistické názory do Bílého domu nepatří," napsal Schiff na twitteru.

Úřady v Los Angeles odhadují, že se pondělních protestů zúčastnilo na 4000 studentů, v Seattlu pak kolem 5000 studentů z 20 škol. Podle úřadů v Portlandu, Oregonu, Marylandu a dalších oblastí dorazily na protestní pochody stovky mladých lidí.

Protesty jsou převážně pokojné. Minulý týden byly nepokoje zaznamenány v kalifornském Oaklandu, kde demonstranti házeli po policistech různé předměty a rozbili výklady obchodů.

Skupiny zabývající se občanskými právy a policie monitorují násilí proti menšinám v USA od Trumpova vítězství. Upozorňují na útoky na ženy s islámskými šátky na hlavě, rasistické graffiti a šikanování dětí přistěhovalců.

Trump v neděli řekl, že je zarmoucen tím, že slyšel o rasových urážkách a osobním vyhrožování Afroameričanům, latinskoamerickým občanům USA a gayům od některých jeho přívrženců.

Témata:  Donald Trump demonstrace v USA USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy