Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stanou USA před soud v Haagu? Armáda a CIA prý páchaly válečné zločiny

CIA
CIA
Foto: INT

Haag - Hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního soudu (ICC) Fatou Bensoudaová uvedla, že se americká armáda a CIA možná dopustily válečných zločinů mučením zadržených v Afghánistánu. Pentagon zatím nechce zprávu komentovat, počká si na podrobnosti z vyšetřování ICC.

"Členové ozbrojených sil USA zřejmě podrobili nejméně 61 zadržených osob mučení, krutému zacházení, urážkám lidské důstojnosti na území Afghánistánu mezi 1. květnem 2003 a 31. prosincem 2014," uvádí se ve zprávě zveřejněné úřadem hlavní žalobkyně v noci na dnešek.

Agenti CIA mohli podle zprávy podrobit v Afghánistánu, Polsku, Rumunsku a Litvě mučení, krutému zacházení, útokům na osobní důstojnost a/nebo znásilnění mezi prosincem 2002 a březnem 2008 nejméně 28 zadržených.

Prokurátoři podle svých slov "bezprostředně" rozhodnou, zda zažádají o povolení zahájit podrobné vyšetřování v Afghánistánu.

ICC byl založen v roce 2002. Mezi jeho členy je přes 120 zemí, velmoci včetně USA, Ruska a Číny se však zatím nepřipojily. Přesto mohou být Američané stíhání u soudu, pokud se dopustí trestného činu v rámci jurisdikce země, která je členem soudu, jako je Afghánistán, a nejsou stíháni doma.

Témata:  ICC CIA U.S. ARMY

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy