Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask ve Francii: Sexuální útok vyvolal bouři nevole

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Arzon (Francie) – Před jedním z migračních center ve francouzské Bretani se v pondělí večer sešli demonstranti, z velké části členové tamních krajně pravicových skupin. Stalo se tak poté, co došlo k sexuálnímu útoku na místní ženu. Píše to server The Local.

Protiimigrační demonstrace v bretaňské obci Arzon se v pondělí večer zvrhla Policie byla nucena do davu střílet slzný plyn poté, co protestující vykopli dveře centra, ve kterém jsou ubytovaní mladí migranti.

Místní noviny Ouest-France uvedly, že bylo několik demonstrantů, kteří se pokoušeli násilím dostat do zařízení, zatčeno. Policie byla nucena u vchodu do centra držet celou noc stráž.

Protest zorganizovaly tamní krajně pravicové skupiny poté, co krajský státní zástupce potvrdil, že místní sedmašedesátiletá žena byla sexuálně napadena mladým súdánským migrantem. K útoku došlo ve čtvrtek 10. listopadu.

Šestnáctiletý mladík se do místního centra pro nezletilé uprchlíky dostal poté, co byl přesunut z „Džungle" v Calais, která byla nedávno srovnána se zemí. Extremistické skupiny obvinily místní úřady, že se incident pokusily zatajit, státní zástupce však reagoval slovy o tom, že zprávy o útoku na sociálních sítích byly velmi přehnané.

François Touron, žalobce města Vannes. řekl listu Ouest France: „Oběť vytahovala nákup z auta, když byla oslovena mladým mužem. Lámanou angličtinou jí řekl, že je její dům krásný. Pak jí dal polibek. Po pátém polibku ho žena odtlačila."

Des manifestants forcent le portail du centre d'accueil des #migrants à #Arzon. Les gendarmes répliquent avec du gaz lacrymogène ! pic.twitter.com/sNrzRugaqU

— Maël Fabre (@maelfabre) 14. listopadu 2016

 

„Mladík ze Súdánu se dotkl ženina levého prsu, ale neodhalil ho. Pak gestem naznačil masturbaci a rychle utekl," popisoval prokurátor. Oběť hlásila incident na policii a mladý migrant byl zatčen a obviněn ze sexuálního napadení. Později byl propuštěn a v březnu jej v Bretani čeká soud.

Starosta Arzonu Roland Tabart uvedl: „Od čtvrtka jsem byl v neustálém kontaktu s místním úřadem a místní policií. Byla podána stížnost a probíhá vyšetřování."

Starosta dodal, že zaměstnanci imigračního úřadu v Británii spolupracují s francouzskými úřady v otázce přemístění mladých migrantů z centra do Velké Británie. „Řada mladých migrantů odejde do Velké Británie, jak bylo plánováno," řekl Tabart. Jestli bude přesunut i mladý súdánský migrant, ale zatím není jasné.

Témata:  Francie uprchlíci sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy