Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO chce dialog s Ruskem. A Stropnický dodal...

Martin Stropnický
Martin Stropnický
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Brusel - Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie by měli v prosinci na summitu EU přijít s "jasným vzkazem" o odhodlání posílit schopnosti Evropy v obraně a bezpečnosti. Novinářům to na konci jednání ministrů obrany zemí unie v Bruselu řekl český ministr Martin Stropnický.

Poté, co členské země v pondělí podpořily příslušné plány předložené šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou, dnes Stropnický zároveň zdůraznil, že nejde o vznik nějaké "evropské armády".

"Mluví se o lepším plánování, společném výcviku, o více financích," upozornil Stropnický. Britové podle něj například přestali blokovat navýšení rozpočtu Evropské obranné agentury (EDA), který má dosáhnout přibližně 31 milionů eur.

"Nemluvíme v žádném případě o teritoriální obraně evropských států," zdůraznil s tím, že to je podle příslušného pátého článku Washingtonské smlouvy rolí NATO.

Konkrétnější obrysy ale dostává původně francouzsko-německý plán, upozornil ministr. Ten předpokládal například evropské plánovací středisko či zpřesnění podoby a podmínek nasazení unijních bojových skupin. Ty už na papíře existují už řadu let, nikdy ale nebyly reálně použity. Mogheriniová v pondělí hovořila o možnosti rychle nasadit tyto síly například v krizových regionech před tím, než na místo dorazí mise OSN.

Šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg se dnešní diskuse ministrů obrany EU v Bruselu už tradičně zúčastnil. "Od svého nástupu do funkce říkám, že Evropa musí dělat víc, více investovat do vlastní obrany. Teď se to děje," poznamenal Stoltenberg a ocenil také vyšší obranné výdaje Kanady.

"S Ruskem si přejeme dialog. Rusko je náš největší soused a zůstane jím. A právě v době zvýšeného napětí a bezpečnostních výzev je důležité mít otevřenou cestu k politickému dialogu," podotkl generální tajemník aliance.

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem dynamiku v alianci neovlivní, naznačil Stoltenberg. "V předvolební kampani (Trump) prohlásil, že je velký fanoušek NATO," poznamenal generální tajemník aliance. Je si prý jist, že Trump jako prezident USA dostojí závazkům své země v NATO.

Republikánský kandidát ovšem dával v předvolební kampani také najevo, že Spojené státy by nemusely splnit své závazky vůči těm svým evropským spojencům, kteří na vlastní obranu vydávají málo peněz. Zneklidnilo to především pobaltské státy, které teď cítí ohrožení z ruské strany.

Stoltenberg k tomu dnes poznamenal, že s potřebou vyšších obranných výdajů v evropské části NATO naprosto souhlasí. "To američtí lídři říkali mnoho let. A skvělé je, že teď konečně vidíme vyšší investice do obrany u našich evropských spojenců," podotkl generální tajemník NATO.

Témata:  Martin Stropnický Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy