Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karibik v ohrožení: Kvůli záplavám musely domovy opustit tisíce lidí

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Santo Domingo – Karibik vyhlásil poplach kvůli hrozícím povodním. Více než 20.000 lidí muselo v Dominikánské republice opustit své domovy. Problémy má i Haiti.

Vydatné lijáky trvají v celé karibské oblasti od minulého týdne. Podle meteorologů srážky budou v průběhu dneška slábnout a přesunou se z nejhůře postižených oblastí. O víkendu ale začne pršet znovu.

Prezident ostrovní Dominikánské republiky Danilo Medina dnes rozšířil počet provincií, v nichž platí stav ohrožení, ze čtyř na osm. Problémy jsou především na severu země.

Povodně postihly více než 20.000 Dominikánců, kteří museli opustit své domovy a na čas se odstěhovali k příbuzným nebo známým. Více než 4000 domů voda zaplavila a desítky zcela zničila. Podle agentury AP se již minulý týden utopil nejméně jeden člověk.

Záplavová vlna se netýká pouze Dominikánské republiky. Minulý týden povodně zasáhly také Svatý Vincent a Grenadiny a také Haiti, kde zemřelo 13 lidí. Voda tam zaplavila na 10.000 domů.

Před měsícem se karibskou oblastí prohnal hurikán Matthew. Vyžádal si životy více než tisíce lidí. Největší škody napáchal na Haiti.

Témata:  Dominikánská republika Haiti povodně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy