Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump jako vládce světa? Z USA přišly znepokojivé zprávy

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Americký prezident Donald Trump je větší Putin než sám Vladimi Putin, píše ve svém komentáři americký sever Foreign Policy (FP). Je totiž nevyzpytatelný. Pro Kreml to může být dokonce hrozba.

Nikdo menší než ministr zahraničních věcí Ruské federace Sergej Lavrov totiž zdůraznil, že osobu Donalda Trumpa si zařadí Rusové tam či onam teprve až na základě jeho skutků, nikoli na bázi jeho předvolebních prohlášení a hesel.

Ruský analytik Sergej Rybakov poznamenává, že ve skutečnosti oficiální ruské kruhy vůbec šampaňské neotevírají, jak to před televizními kamerami teatrálně udělal Vladimír Žirinovský. Trump vlastně připomíná Putina, ale na rozdíl od Trumpa se Putin naučil ovládat ve škole KGB. Trump je živel, který když se vymkne z kontroly, neznámo, co udělá. Je nevyzpytatelný. Pro Kreml to může být dokonce hrozba.

Vladimír Putin byl ve své době pro Západ trpící „politickou korektností" živlem nečitelným, živlem bez průhledné minulosti. Aniž by si to někteří uvědomovali, Putin nyní sám bude čelit svému americkému protějšku, který personifikuje člověka bez srozumitelné minulosti, tedy minulosti politické. Trump tedy nemá historii politika a jeho image je založena na jeho vlastní osobě, v tomto směru jej lidé znají dobře.

V byznysu, jak známo, platí tvrdé lokty. Kdyby se agresivní taktika obchodníků osmdesátých let přenesla do reálné politiky dneška, není jasné, jak budou Američané na Rusko vlastně reagovat, až bude vládnout Trump. Jak píše server FP, můžeme hádat, zda by Američané zůstali neteční, až jim například příště nad lodí Donald Cook přeletí ruské bombardéry. Trump je přesně ten typ, který by se dal považovat, řečeno po americku – za „the bully on the beach" – mazáka na pláži. Jelikož je Putin vyznavačem karate, není podle FP jasné, co bude - pustí-li se tito kohouti do sebe, pokud se rozhodnout přece jen nespolupracovat. Proč by ale Rusko s Amerikou neměly spolupracovat?

Na Ukrajinu se tak trochu zapomíná na pozadí aktuálních světových problémů. Prezident Porošenko se má důvod reálně obávat, jelikož Trump již naznačil, že časy štědrého strýčka Sama prostě skončily. Každý kdo bere, bude muset taky občas dávat. Co může dát Ukrajina? Za dané situace může do Ameriky vyslat ambasadora.

Ruské kruhy opanovala šeptanda, že Porošenko „ze zoufalství" může delegovat do Washingtonu uznanou miss krásy Ukrajiny. To by také mohlo spustit „Kennedyho reflex" a Vladimír Putin se bude moci rozloučit s myšlenkou na spojenectví s Trumpem. Nebyl to Trump, kdo se nechal slyšet, že letadla přelétávající Donalda Cooka měla být rovnou sestřelena?

Po bitvě je každý generál a falešným prorokem by nikdo být nechtěl. Konečně Trump by se měl chopit moci, řečeno tradičně, až v lednu příštího roku. Ještě se tedy uvidí, jak a co bude, a kdo případně nebude mít lehké spaní. Trumpovu politiku zatím neznáme. Ano, neznáme. Možná se studenti s protitrumpovskými hesly v některých městech USA „ukvapují".

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy