Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump bude spojencem Sýrie, mám ale podmínku, tvrdí Asad

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad, autor: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad, autor: Fabio Rodrigues Pozzebom / ABr
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru pro portugalskou televizí RTP prohlásil, že Donald Trump bude přirozeným spojencem Damašku, pokud splní své předvolební sliby o boji s terorismem.

Trump během kampaně prohlásil, že k vyřešení situace v Sýrii je zapotřebí spolupracovat s Ruskem. Některá americká média, mimo jiné i list The New York Times, spekulují, že po převzetí moci 20. ledna 2017 zastaví zásobování umírněných povstalců bojujících proti Asadovi.

"Nemůžeme zatím nic říct o tom, co se chystá udělat. Pokud ale hodlá bojovat proti teroristům, tak budeme samozřejmě spojenci, přirození spojenci, jako jsme s Rusy, Íránci a mnoha dalšími zeměmi," řekl Asad. Syrský prezident rovněž řekl, že Trumpův záměr boje proti radikálnímu hnutí Islámský stát je slibný. "Může ho ale splnit?" položil si otázku.

Dle Asada není jasné, jak se nový americký prezident dokáže vyrovnat s vyvažujícími silami ve své administrativě či s mainstreamovými médii, která jsou proti němu.

Témata:  Bašár Asad Donald Trump Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy