Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik islamistů je mezi migranty? Z Rakouska přišla děsivá čísla

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň – Agentura AP s odvoláním na nová čísla rakouského ministerstva vnitra říká, že v zemi odhalila za poslední roky necelé tři stovky islamistitckých radikálů. Alarmující je, že se jich většina do země dostala jako „uprchlíci“.

Podle rakouského ministerstva vnitra bylo v poslední době identifikováno 287 radikálů, 40 procent z nich dorazilo do země jako migranti, kteří hledají azyl.

Ministerstvo uvádí že jeho údaje zahrnují období od začátku roku 2011 do 1. července letošního roku. Data byla zveřejněna v pondělí v odpovědi na parlamentní dotaz pravicové antiimigrační Strany svobody.

Ministerstvo tvrdí, že ze zjištěných radikálů bylo 44 zřejmě zabito v Sýrii, 87 se vrátilo z bojů v Sýrii a Iráku, dalším padesáti bylo zabráněno, aby se spojili s islamistickými radikály v těchto dvou zemích. Zbytek se zřejmě stále pohybuje někde v Rakousku,

Mluvčí ministerstva Karl-Heinz Grundboeck uvedl, že většina z nich se zřejmě zradikalizovala po příjezdu do Rakouska. Dodal, že největší skupinu radikálů tvoří Čečenci.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy