Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf euroskupiny zkritizoval Londýn: Očekávání ohledně brexitu jsou nereálná

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Šéf takzvané euroskupiny Jeroen Dijsselbloem se dnes značně kriticky vyjádřil na adresu Londýna. Očekávání britského ministra zahraničí Borise Johnsona, že si Spojené království udrží po brexitu přístup k jednotnému trhu EU a zároveň omezí volný pohyb osob, jsou prý nereálná.

Dijsselbloem, který je ministrem financí Nizozemska reagoval na nedávný Johnsonův rozhovor s deníkem Hospodářské noviny během návštěvy České republiky.

"Volný pohyb osob jako základ EU je mýtus," tvrdil mimo jiné Johnson.  "Říká věci, které jsou intelektuálně nemožné, politicky nedosažitelné, takže si myslím, že nenabízí Britům poctivý obraz toho, co je k dispozici a čeho lze dosáhnout v těchto jednáních," řekl dnes Dijsselbloem stanici BBC.

Výsledek brexitu bude podle Dijsselbloema ztrátou pro obě strany. Ty by se proto měly zasadit alespoň o to, aby bez vypjatých emocí tyto ztráty co nejvíce minimalizovaly.

"Můžeme se snažit minimalizovat škody, ale bude to krok zpátky. A to je to, o čem by Boris Johnson měl začít mluvit," upozornil šéf nizozemské státní kasy.

Témata:  eurozóna Brexit

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy