Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek pojede na jednání NATO a OBSE

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Severoatlantická aliance a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) budou na počátku prosince řešit vývoj konfliktu na východě Ukrajiny. Ministři zahraničí obou organizací se sejdou k jednání o tomto tématu poprvé od prezidentských voleb ve Spojených státech, jejichž vítěz Donald Trump sliboval v kampani urovnání americko-ruských vztahů. Česko bude na obou jednáních zastupovat šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), rozhodla dnes vláda.

Jednání ministrů zahraničí NATO se uskuteční 6. a 7. prosince v Bruselu. Kromě ukrajinského konfliktu na něm budou zástupci aliančních zemí diskutovat i o spolupráci mezi Evropskou unií a NATO.

Na jednání Severoatlantické aliance bezprostředně navazuje schůzka představitelů OBSE v Hamburku 8. a 9. prosince. Dvoudenní zasedání ministrů zahraničí je vrcholnou akcí OBSE v letošním roce a hlavním tématem by i zde měla být situace na Ukrajině.

Schůzky se konají v době, kdy v USA končí funkční období prezidenta Baracka Obamy, kterého v lednu vystřídá Trump. Obamova vláda hájila v ukrajinsko-ruském konfliktu zájmy Kyjeva a poskytovala i materiální pomoc ukrajinské armádě. Po anexi Krymu vyhlásily Spojené státy sankce proti ruským činitelům, kteří se na záboru ukrajinského poloostrova podíleli. Od jara 2014 Washington sankce několikrát rozšířil.

Trump se k ukrajinské problematice během volební kampaně příliš nevyjadřoval, i když zdůrazňoval zájem na nápravě neuspokojivých americko-ruských vztahů.

Témata:  Lubomír Zaorálek vláda NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy