Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec papírových bankovek? Švédsko uvažuje o revoluční změně

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédská centrální banka Riksbank v reakci na vzrůstající odklon od hotovosti v této skandinávské zemi uvažuje o zavedení digitální měny. Kolem případné revoluční změny je ovšem řada otazníků.

Riksbank nyní spouští projekt, který má zjistit, jak by vypadala digitální měna podporová centrální bankou a jakým případným problémům by byla vystavena.

"Je to stejně revoluční, jako byla papírová bankovka před 300 lety. Co to znamená pro měnovou politiku a finanční stabilitu? Jak ji navrhneme: jako dobíjecí kartu, aplikaci nebo nějaký jiný způsob?" řekla listu Financial Times (FT) viceguvernérka banky Cecilia Skingsleyová. Zdůraznila však, že Riksbank považuje digitální měnu za doplněk k bankovkám a mincím, nikoliv za jejich kompletní náhradu.

Centrální banky po celém světě se teprve začaly potýkat s potenciálními přínosy a problémy digitálních měn. Riksbank ale byla nucena začít jednat, protože ve Švédsku se dramaticky snížilo využívání hotovosti. Od roku 2009 počet bankovek a mincí v oběhu ve Švédsku klesl o 40 procent.

Není jasné, jak by měla digitální měna fungovat

Zda jednotlivci budou mít účet u centrální banky a zda budou transakce sledovatelné, na rozdíl od hotovosti. Otázkou také je, zda budou digitální peníze úročeny. Skingsleyová osobně upřednostňuje způsob, který by byl nejvíce podobný bankovkám a mincím. To by znamenalo, že digitální měna by úročena nebyla.

Banka také bude muset zvážit otázku finanční stability, například zda digitální měna bude nebo my mohla konkurovat vkladům komerčních bank.

Je také potřeba zvážit typ technologie pro digitální měnu. Pozornost přitahuje hlavně takzvaný blockchain, což je komplexní sada algoritmů, které umožňují, aby digitální měny byly obchodované a ověřené sítí počítačů bez centrální evidence.

Témata:  Švédsko peníze

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy