Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovlivní Rusko volby v Německu? Přišlo vážné varování

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Před prezidentskými volbami v USA se spekulovalo, že se Rusko snaží jejich průběh ovlinit. Situace se teď opakuje, ovšem v souvislosti s parlamentními volbami v Německu. Ty se budou konat na podzim roku 2017.

"Rusko by se mohlo pokusit zasáhnout do parlamentních voleb," tvrdí šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen. Připomněl loňskou poplašnou zprávu, kdy ruská média informovala o mladé Rusce z Berlína, kterou údajně unesli a znásilnili přistěhovalci. Německá vláda ale popřela, že se něco takového stalo.

"Toto se může stát znovu v příštím roce a nás to znepokojuje," řekl Maassen v rozhovoru s Reuters. "Máme dojem, že jde o součást hybridní hrozby, která se snaží ovlivnit veřejné mínění a rozhodovací procesy," dodal. Německá kancléřka Angela Merkelová projevila minulý týden podobné obavy.

Maassen prohlásil, že je důležité tyto kampaně veřejně odhalovat. "Když si lidé uvědomí, že informace, které dostávají, nejsou pravdivé... pak ty jedovaté lži ztratí svou účinnost," uvedl.

Témata:  volby v Německu Rusko Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy