Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácké jednotky pronikly do Mosulu, IS se brání. Zaútočil raketami

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácké speciální jednotky dnes pronikly hlouběji do města Mosul, ofenzivu ze vzduchu podporují letouny mezinárodní koalice v čele s USA. Vojáci také zjištují, jaké škody napáchal Islámský stát ve starobylém Nimrúdu.

Vojáci čelí v Mosulu tvrdému odporu. Islamisté útočí zejména raketami, vysílají ale i sebevražedné útočníky, informovala agentura AP.

Elitním jednotkám se již před několika dny podařilo proniknout na východ města, dnes se posunuly dále do čtvrti Tahrír, odkud kvůli bojům utekly z domů desítky rodin. Střely vypálené z území ovládaného islamisty usmrtily podle armády nejméně pět dětí, které se snažily před boji uprchnout.

Mimo hlavní bojovou frontu iráčtí vojáci dnes zjišťovali, jak velké je poškození starobylého města Nimrúd, které v neděli dobyli z rukou IS.

Radikálové ve městě záměrně buldozery a výbušninami zničili mnoho cenných památek, což UNESCO odsoudilo jako válečný zločin. Jeden z iráckých velitelů dnes přímo na místě potvrdil, že byla zničena téměř všechna archeologická naleziště ve městě.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy