Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharsko čekají předčasné volby. Parlament schválil rezignaci vlády

Bulharsko
Bulharsko
Foto: Pixabay

Sofia - V Bulharsku padla vláda. Parlament dnes schválil rezignaci premiéra Bojka Borisova, kterou šéf kabinetu podal po vítězství Rumena Radeva v prezidentských volbách.

"Výsledky nedělních prezidentských voleb jasně ukázaly, že společnost chce změnu," řekl Borisov poslancům. "Hlasování si žádá změnu politické situace," dodal.

Média už dříve upozorňovala, že pád kabinetu nejspíš povede k měsícům politické nejistoty a patrně k předčasným volbám. Ty by se mohly konat na jaře  roku 2017.

Podle některých komentářů voliči zvolením Radeva dali přeneseně najevo nespokojenost s Borisovovou vládou. Výsledky prezidentských voleb jsou prý i vyjádřením zklamání z EU a naopak obav z toho, že Rusko, které bylo vždy historickým partnerem Bulharska, by mohlo být odsunuto na druhou kolej.

Témata:  Bulharsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy