Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo a USA nesou zodpovědnost za demokracii, uvedli Merkelová a Obama

Summit G7 v Německu, Barack Obama
Summit G7 v Německu, Barack Obama
Foto: g7germany.de

Berlín - Německo a Spojené nesou společně zodpovědnost za ochranu demokracie a právního státu. Napsali to německá kancléřka Angela Merkelová a americký prezident Barack Obama ve společném příspěvku pro německý magazín Wirtschaftswoche.

Oba politici v textu připomínají úzké spojenectví svých zemí. "Toto přátelství spočívá na našem společném přihlášení se ke svobodě a důstojnosti každého jednoho občana, které je možné zaručit jen v živé demokracii a právním státu. Naše země nesou společně zodpovědnost tento svobodný způsob života chránit a posilovat," píší Merkelová a Obama.

"Proto se společně zasazujeme o to, aby byly po celém světě respektovány mezinárodní právo a normy jako předpoklad stability a blahobytu," stojí dále v textu zdůrazňujícím nutnost spolupráce, který je určený pro páteční vydání magazínu.

Oba státníci se zabývají také globalizací, kterou podle nich nelze zvrátit. Globální ekonomika se rozvíjí rychleji než kdy dříve a globální výzvy jsou větší než kdy v minulosti, míní.

Propojení s sebou nese také to, že rozhodnutí v jedné zemi mají hmatatelné dopady na další státy. Proto jsou podle Merkelové a Obamy zapotřebí pravidla, která má přinést třeba dohoda o volném obchodu mezi EU a USA (TTIP).

Témata:  Barack Obama Angela Merkelová USA Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy