Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA potká velká katastrofa. Vlivný deník varuje před Trumpovým mužem

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Světoví lídři, kteří sledují měnící se Spojené státy pod Donaldem Trumpem, se dělí do dvou velkých táborů, konstatuje úvodník serveru New York Times. Vlivný deník v něm poukazuje, že zatímco první skupina doufá, že USA se nadcházejícími čtyřmi roky nějak protrmácejí bez ohledu na nezkušeného prezidenta, druhá touží vidět rozklad mezinárodního postavení a vlivu Washingtonu.

Čekají enormní výzvy

Druhému scénáři se dá podle New York Times zabránit, pokud si Trump za svého ministra zahraničí vybere zkušenou a odpovědnou osobnost. "To by však vyžadovalo jmenování někoho jiného než Rudyho Giulianiho, bývalého starosty New Yorku, který je uváděn jako hlavní kandidát na tuto pozici," soudí prestižní deník.

Než se zamyslíme, proč by Giuliani představoval znepokojivou a potenciálně katastrofální volbu, newyorský server doporučuje vzít v potaz, jakým enormním zahraničněpolitickým výzvám bude budoucí americká administrativa čelit.

Trumpova vláda bude muset přijít s novou politikou ohledně Sýrie, což bude vyžadovat bystré pochopení ruských záměrů a kapacit na Blízkém východě a bedlivé řízení spletité koalice spojenců bojujících proti Islámskému státu, podotýká New York Times. Dodává, že Trumpův Bílý dům bude velmi pravděpodobně rychle prověřen bojovným a jaderným arzenálem disponujícím severokorejským vůdcem, zatímco politici napříč Evropou budou sledovat, zda americká administrativa nechá erodovat euroatlantické vojenské a diplomatické spojenectví, což by prospělo Rusku.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Nová americká vláda bude muset také zvážit riziko aplikace Trumpovy nezodpovědné protimexické rétoriky z volební kampaně do praxe, předvídá prestižní server. Vysvětluje, že  . zastavení spolupráce obou zemí v otázce migrace ze střední Ameriky, koordinace bezpečnostní složek a protidrogových operací by mohlo zásadně ohrozit národní bezpečnost USA.

"Úspěšný ministr zahraničí se musí vyznat v historii a geopolitice a mít bystré vyjednávací schopnosti a jasno ohledně amerických schopností, principů a limitů moci Washingtonu," deklaruje New York Times. Konstatuje, že míra Giulianiho mezinárodní zkušenosti se v zásadě omezuje na přednášky a konzultační činnost.

Nezkušenost, chabý úsudek, podezřelé peníze

Bývalý newyorský starosta podle úvodníku postrádá zásadní diplomatické zkušenosti a během své politické kariéry prokázal chabý úsudek. "Ve skutečnosti, jak se z Trumpa stával nejbombastičtější šampión, Giuliani se tou dobou jevil jako pomatenec," kritizuje zostra prestižní deník.        

Jako příklad Giulianiho zahraničněpolitických dobrodružství uvádí New York Times jeho návštěvu Haity v roce 1982 z pozice zástupce vrchního státního návladního. Republikánský politik tehdy absurdně prohlásil, že na ostrově, kde vládl tyranský prezident Jean-Claude Duvalier, nedochází k žádné politické represi, připomíná americký server. Doplňuje, že i jako  starosta Giuliani fušoval do diplomacie, když v roce 1995 nechal vyvést palestinského vůdce Jásira Arafata z koncertu newyorské filharmonie na počest OSN.

Giuliani byl po 11. září 2001 považován za "amerického starostu" a tato nálepka mu v následujících letech umožnila zakrývat chabou práci na newyorské radnici, tvrdí úvodník. Poukazuje, že právě za Giulianiho vedení město umístilo své velící krizové centrum do Světového obchodního střediska, lákavého terče, které se stal již v roce 1993 cílem bombového útoku. V roce 2000 zase starosta rozzuřil černé Newyorčany svou šokující reakcí na smrt neozbrojeného Afroameričana Patricka Dorismonda, kterého zastřelila policie, přičemž Giuliani muže nazval "podřadným ministrantem".    

"Od doby, kdy Giuliani opustil úřad, vydělal si miliony prací pro zahraniční vlády a společnosti, což by přinášelo příval potenciálních střetů zájmů," pokračuje New York Times. Jako příklad uvádí fakt, že Giuliani byl v letech  2011-12 placen za projevy hájící sektářskou Íránskou exilovou skupinu, která se nacházela na seznamu teroristických organizací amerického ministerstva zahraničí.

Na dlouhé seznamu absurdních Giulianiho prohlášení se obzvláště vyjímá odporná poznámka na adresu prezidenta Obamy z roku 2015, deklaruje prestižní deník. "Nevěřím, že tento prezident miluje Ameriku. Nemiluje vás. A nemiluje mě. Nebyl vychován způsobem, jako jste byli vychováni vy a jako jsem byl vychován já, k lásce k této zemi," cituje úvodník Giulianiho slova pronesená na slavnostní večeři na Manhattanu.

Od Trumpa, který nemá žádné zkušenosti s mezinárodní politikou, by bylo moudré hledat radu od někdejších republikánských ministrů zahraničí ohledně kvalifikace, jež si tento post žádá, doporučuje newyorský server. Dodává, že každý, kdo chce poskytnout dobrou radu, by měl budoucího prezidenta nabádat, aby od svého plánu dosadit do čela americké diplomacie Rudyho Giulianiho odstoupil.         

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy