Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Jemenu nezastavilo ani příměří, zemřelo 27 lidí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - V Jemenu dnes pokračovaly pozemní boje i letecké útoky. Děje se tak i přesto, že mělo v zemi začít platit příměří.

Na něm se předběžně dohodli jemenští povstalci a Saúdská Arábie, která v tažení proti šíitským rebelům podporuje jemenskou vládu. Střety si dnes vyžádaly nejméně 27 mrtvých, uvedla agentura AFP.

Boje mezi vojáky věrnými vládě a šíitskými povstalci se vystupňovaly především v oblasti třetího největšího jemenského města Táizz. Síly věrné prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu zahájily před třemi dny rozsáhlou ofenzivu s cílem znovu dobýt prezidentský palác a policejní ústředí nacházející se na východním předměstí Táizzu, který je v rukou rebelů.

Úmrtí z bojů jsou dnes hlášena i z východní provincie Šabva, severní provincie Saada, centrální provincie Bajdá i od metropole Saná.

Boje podle AFP neochabují navzdory úternímu oznámení amerického ministra zahraničí Johna Kerryho o nové mírové iniciativě, podle níž mělo dnes začít v zemi platit příměří a do konce roku by měla být vytvořena vláda národní jednoty.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy