Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyloučení Le Pena ze strany platí, na sjezdy NF dál jezdit může

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský soud dnes potvrdil vyloučení bývalého šéfa krajně pravicové Národní fronty (FN) Jeana-Marieho Le Pena ze strany.

Zároveň ale potvrdil jeho právo dál se účastnit sjezdů FN z pozice čestného předsedy. Soud zároveň nařídil straně zaplatit 15.000 eur (405.000 Kč) jako odškodné za to, že mu už rok bránila v této výsadě, uvedla agentura AFP. Soud straně uložil povinnost Le Pena na své akce zvát pod hrozbou pokuty 2000 eur za každé opomenutí.

Le Pen usiloval u soudu o plné navrácení členství a odškodné dva miliony eur (54 milionů Kč).

Le Pen byl ze strany, kterou založil v roce 1972, vyloučen kvůli opakovaným antisemitským výrokům. V minulosti proslul řadou extremistických výroků, mimo jiné o holokaustu. Například plynové komory, v nichž nacisté za druhé světové války povraždili několik milionů Židů, Le Pen opakovaně označil za "historický detail". Za tato slova byl již několikrát odsouzen k pokutě, například již v 80. letech a naposledy letos na jaře.

Le Pen vedl Národní frontu od jejího založení až do ledna 2011, kdy ho v čele strany nahradila jeho dcera Marine Le Penová. Dnes osmačtyřicetiletá politička, která patří k favoritům prezidentských voleb, ve snaze získat více voličů se od antisemitských a rasistických výroků svého otce distancovala. Prezidentské volby se budou konat příští rok na jaře.

Témata:  Jean-Marie Le Pen Národní fronta Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy