Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie a Británie posilují vojenskou spolupráci, bez ohledu na brexit

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Paříž - Francie a Británie posilují spolupráci ve výrobě taktických raket. Obě strany se dohodly na sdílení výsledků nejnovějších technických pokroků, což jim v oblasti vědeckého vývoje ušetří značné finanční částky.

Uvedla to dnes agentura AFP. Paříž a Londýn tak potvrdily dlouholetou vzájemnou strategickou vazbu, a to navzdory očekávanému odchodu Británie z Evropské unie.

Francouzské ministerstvo obrany v dnešním komuniké uvedlo, že si obě země rozdělí úkoly v oblasti vývoje taktických raket. Jejich výzkumné ústavy a laboratoře přitom budou od nynějška pracovat společně pro obě strany.

Dohoda vstoupila v platnost už v polovině října, když ji oba státy ratifikovaly. Až dnes o ní ale informovali ministři obrany obou zemí u příležitosti francouzsko-britské obranné konference, která se konala ve středu a dnes v Paříži.

Šéf francouzského ministerstva obrany Jean-Yves Le Drian označil dohodu za historickou s tím, že si ji vynutily bezpečnostní hrozby a přátelství a důvěra mezi oběma státy.

Témata:  Francie Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy