Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína vyzývá Mongolsko aby zrušila návštěvu dalajlamy

Tibetský duchovní vůdce dalajlama
Tibetský duchovní vůdce dalajlama
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Nejvyšší tibetský duchovní dalajlama je dnes očekáván v Mongolsku, což se vůbec nelíbí sousední Číně. Ulánbátar varovala a připomněla, že je Mongolsko ekonomicky závislé na Pekingu.

Mongolsko již dříve uvedlo, že čtyřdenní návštěva buddhistického duchovního vůdce v zemi má čistě náboženskou povahu. Mongolský buddhismus je úzce spjat s Tibetem a tradičně považuje dalajlamu za vůdčí duchovní osobnost. Dalajlama také Mongolsko pravidelně navštěvuje.

Čínské ministerstvo zahraničí navzdory tomu zopakovalo svůj ostrý nesouhlas s jakýmikoli zahraničními cestami dalajlamy.

Dalajlama je "politický exulant, který dlouhodobě usiluje o rozdělení Číny ve jménu víry", řekl mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang. "Důrazně žádáme Mongolsko, aby se pro zachování zdravých a stabilních vzájemných vztahů drželo svých závazků týkajících se otázek Tibetu, nepovolilo návštěvu dalajlamy a neposkytovalo žádnou formu podpory dalajlamově klice," dodal.

Po dalajlamově návštěvě Mongolska v roce 2006 Čína zrušila lety mezi metropolemi obou zemí Pekingem a Ulánbátarem. Letecké spojení bylo později obnoveno. Mongolská vláda v současnosti jedná s Čínou o půjčce ve výši 4,2 miliardy dolarů, která by jí pomohla vzpamatovat se z hluboké recese.

Témata:  H. H. Dalajlama Čína Mongolsko

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:01

Odborářský protest nebude. Ruší se po atentátu na Fica

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve čtvrtek odpoledne oznámila, že ve světle událostí na sousedním Slovensku ruší plánovaný protivládní protest, ačkoliv důvody pro svolání demonstrace trvají. Odbory to uvedly na facebooku. Protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy