Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko pracuje na nejmodernějších zbraňových technologiích, chce udržet krok s nejlepšími

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že jeho země udělá vše pro udržení strategické rovnováhy sil ve světě, včetně vývoje nových zbraní. Jeho slova citují ruská média.

Putin se dnes setkal se špičkami ruských ozbrojených sil v Soči. „Budeme i nadále dělat vše nezbytné pro zachování strategické rovnováhy sil," citovala Putina agentura TASS. Pokusy tuto rovnováhu narušit označil za „krajně nebezpečné" a dodal, že vytvoření strategické rovnováhy koncem 40. a během 50. let umožnilo světu vyhnout se velkým ozbrojeným konfliktům.

Rusko podle Putina stejně jako jiné státy pracuje na nejmodernějších zbraňových technologiích, včetně laserových, hypersonických a robotických. Zvláštní pozornost je při tom věnována takzvaným zbraním založeným na nových fyzikálních principech, které umožňují selektivní, velmi přesné zasahování klíčových prvků zbraní a infrastruktury nepřítele.

„Naším úkolem je účinně neutralizovat jakékoli vojenské hrozby vůči bezpečnosti Ruska, včetně těch, které jsou spojené s vytvořením strategické protiraketové obrany, s realizací koncepce globálního úderu, s vedením informační války," uvedl rovněž Putin, který je jako hlava státu i vrchním velitelem ruských ozbrojených sil.

O konkrétních zbraních nemluvil, avšak vojenští činitelé už nějakou dobu hovoří o tom, že Rusko vyvíjí nové hlavice balistických raket, které budou schopny při letu k cíli provést prudké manévry a vyhnout se tak nepřátelské obraně.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy