Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dívka trpící rakovinou bude zmrazena do doby, než bude objeven lék

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Londýn - Kryonika neboli posmrtné zmrazení těla k budoucímu oživení zní jako pasáž ze science fiction, ve skutečnost jde ale o velmi populární metodu, jak se pokusit zajistit si delší život. Přelomový verdikt v tomto ohledu učinil britský soud, který vyhověl 14leté dívce trpící rakovinou a dovolil jí nechat se zmrazit.

Tisíce nemocných lidí po celém světě věří, že jednou medicína postoupí do takové fáze, kdy je dokáže vyléčit. Rozhodli se proto podepsat dohodu o kryoprezervaci a čekají na zmrazení, ke kterému dojde ve chvíi, kdy jejich srdce přestane tlouci.

Kryonika, tedy zachování mrtvých lidských bytostí za nízkých teplot v naději, že v budoucnu budou obnoveny jejich životní funkce, je v zahraničí nesmírně populární. Kromě dvou společností, které již léta působí ve Spojených státech, Alcor a Cryonics Institute, se zrodila podobná firma v Rusku, Kryorus. V Evropě patří k největším stoupencům kryoniky Velká Británie a Německo.

Právě Británie nyní otevřela další dveře na cestě za "nesmrtelností" lidstva. Tamní soud totiž řešil případ čtrnáctileté dívky, která si přála být po smrti zmrazena. Ačkoliv ji v tom matka podporovala, otec s tím nesouhlasil. Dívka napsala podle serveru The Guardian emotivní dopis soudci a on sám ji přišel navštívit do nemocnice. Nakonec usoudil, že jde o spor mezi rodiči a rozhodl o zmrazení těla.

To podle serveru stálo 1,2 milionu korun a bylo provedeno ve Spojených státech. Dívka totiž v říjnu zemřela, výsledného verdiktu se ale dočkala. Nyní je podobně jako mnozí další závislá pouze na rychlosti lékařských objevů a povede-li se rakovinu vyléčit, může být teoreticky znovu probuzena a zbavena nemoci. Sama dívka ale podle serveru počítá s tím, že se tak může stát až za stovky let, tedy ve chvíli, kdy její rodina bude po smrti.

Celý proces probíhá tak, že lidské tělo je po smrti chlazeno ledem a napuštěno kryoprotektivním roztokem. Do těla jsou vpraveny různé chemikálie, jejichž cílem je zpomalit metabolismus, aby se neporušily buňky, a kryoprotektivní roztok nebo heparin chrání před poškozením tkání a buněk.Tělo je následně umístěno do tewaru, vertikální cisterny, kde je zavěšeno hlavou dolů. Zde může přečkat desítky až stovky let a být "probuzeno" poté, co vědci zjistí, jak nemoc, na kterou pacient zemřel, vyléčit. 

Témata:  Velká Británie děti

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy